Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

«Τα μόνα όντα που ξέρω, σκοτώνουν το ένα το άλλο»


ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΡΩΣΟΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

«Τα μόνα όντα που ξέρω, σκοτώνουν το ένα το άλλο»

«Ορισμένοι με ρωτούν αν η Ρωσία είναι πολιτισμένη χώρα. Δεν ξέρω ούτε έναν Ρώσο που θα ρωτούσε αν η Ελλάδα είναι πολιτισμένη»

«Απ' όλους τους πλανήτες, μόνο ο πλανήτης Γη είναι παραδεισένιος. Ο Θεός έδιωξε τον άνθρωπο από τον παράδεισο, δημιουργώντας έναν άλλο, στη Γη. Δυστυχώς, όμως, ο άνθρωπος τα κάνει όλα ανάποδα», λέει ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος.
Η Ελλάδα από το Διάστημα, όπως την τράβηξε ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, ποντιακής καταγωγής  


Η Ελλάδα από το Διάστημα, όπως την τράβηξε ο Θεόδωρος Γραμματικόπουλος, ποντιακής καταγωγής Τον ρωτήσαμε αν υπάρχει ζωή και άλλα όντα, σ' άλλους πλανήτες: «Εναν πλανήτη γνωρίζω. Οι κάτοικοί του υποστηρίζουν ότι είναι όντα με νόηση. Αλλά σκοτώνουν ο ένας τον άλλο. Η ιστορία της Γης δείχνει ότι σ' όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ύπαρξης εξαφανίσθηκαν ολόκληροι λαοί. Τα ανθρώπινα όντα καλούνται ν' αποδείξουν ότι μπορούν να επιζήσουν δίχως να καταστρέφουν άλλα. Οταν αποκτήσουν αυτή τη νοοτροπία, τότε ο πλανήτης θα γίνει πραγματικός παράδεισος. Κι η Ελλάδα πρέπει να επιλέξει αν θα ακολουθήσει το ρόλο της καρδιάς, της ψυχής ή της νόησης».
- Η Ουκρανία τι επιλέγει;
«Πρόκειται για μία ανεξάρτητη χώρα, στην οποία κυκλοφορούν οπλισμένοι, οι οποίοι όμως δεν εκπροσωπούν το επίσημο κράτος. Εμφανίζονται και πολίτες που δεν σέβονται τους νόμους του κράτους. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την Ιστορία της χώρας. Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να μας κάνει γνωστό αν είναι σε θέση να προστατεύσει τους πολίτες. Διότι το μεγαλύτερο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή. Εννοιες όπως ο φασισμός, ο εθνικισμός και ο εξτρεμισμός δεν συμβαδίζουν με τη δημοκρατία».
- Τι σας τρομάζει;
«Οι άσχημες εικόνες ανθρώπων που γκρεμίζουν τα μνημεία τους. Κάποιων καθυστερημένων που δεν σέβονται την Ιστορία τους. Ασφαλώς, η Ουκρανία είναι σύνθετο μόρφωμα. Αλλά ασκώντας βία δεν πρόκειται να πετύχεις θετικά αποτελέσματα».
- Αισθανθήκατε σημάδια από ψυχροπολεμικές νοοτροπίες;
«Ταξιδεύω συχνά στην Αμερική, συμμετέχοντας σε συνέδρια. Συμπεριφέρομαι με σεβασμό στους επιστήμονες άλλων εθνικοτήτων κι απαιτώ το σεβασμό τους. Μεταξύ των λαών, υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές. Παρατηρώ ορισμένες συμπεριφορές, αλλά δεν αντιδρώ. Και δεν μ' αρέσει να μου κάνουν υποδείξεις ή συστάσεις. Η Γη μάς χωράει όλους. Το ζήτημα είναι να σταματήσουν οι βίαιες συμπεριφορές μεταξύ των λαών».
- Οι Ρώσοι πιστεύετε ότι το εφαρμόζουν;
«Γεννήθηκα στη Ρωσία, είμαι προϊόν της παράδοσης και της Ιστορίας της. Ορισμένοι με ρωτούν αν η Ρωσία είναι πολιτισμένη χώρα. Δεν ξέρω ούτε έναν Ρώσο που θα ρωτούσε αν η Ελλάδα είναι πολιτισμένη. Κι ας μπορώ να αναφέρω δεκάδες παραδείγματα που δεν τιμούν την ελληνική Ιστορία και δεν χαρακτηρίζουν μια πολιτισμένη χώρα».
- Θα συμφωνούσατε ότι η Ρωσία εξελίσσεται σε μια υπερδύναμη δυτικού μοντέλου;
«Ο κάθε λαός ακολουθεί τη δική του διαδρομή. Υπάρχει το σουηδικό αλλά και το γερμανικό μοντέλο. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο, δυτικό μοντέλο. Παρατηρούμε ότι η ευρωπαϊκή μορφή ανάπτυξης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Η Ρωσία δεν μπορεί να τους αντιγράψει. Πρέπει να επιλέξει βάσει των δικών της δεδομένων».
- Τι θα λέγατε στους νέους της χώρας μας;
«Να μη φοβούνται να βάζουν μεγάλους στόχους και ψηλά τον πήχυ. Η τύχη μας είναι στα χέρια μας».
- Η επιστήμη σήμερα έχει υψηλούς στόχους;
«Προσπαθεί να επιλύσει απλά πράγματα. Το πρόβλημα της διατροφής, διότι μέχρι σήμερα είμαστε καταναλωτές. Το ζήτημα της ενέργειας. Πρέπει να αποκτήσουμε μεγάλης δυναμικότητας ενεργειακούς σταθμούς. Και το πιο σημαντικό: Είναι μεγάλη ανάγκη να διατηρήσουμε το περιβάλλον».
500 μέρες και οκτώ περίπατοι στο Διάστημα
«Το όνειρο της ανθρωπότητας είναι να πετάξει σ' άλλους πλανήτες. Αλλά η έρευνα γύρω από τη Γη παραμένει ελλιπής», επισήμανε ο Ρώσος κοσμοναύτης, ποντιακής καταγωγής, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλος έκανε οκτώ διαστημικούς περιπάτους κι έζησε περισσότερες από 500 μέρες στο Διάστημα.
Αναφερόμενος στις διαστημικές πτήσεις, διευκρίνισε ότι αυτές περιστρέφονται κυρίως γύρω από τον πλανήτη Γη, ερευνώντας θεραπείες για τον καρκίνο, το AIDS και την ηπατίτιδα. «Κι αν η κοσμοναυτική καταφέρει να επιλύσει έστω κι ένα πρόβλημα με αυτές τις φθηνές πτήσεις, θα είναι μεγάλο επίτευγμα. Ετσι, θα αποσβέσουμε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν τόσα χρόνια», επισημαίνει και προσθέτει ότι στο Φεγγάρι εξακολουθούν να στήνουν αυτόματους σταθμούς, τους οποίους θα επισκέπτονται επανδρωμένα διαστημόπλοια.
Επόμενα βήματα χαρακτηρίζει τις εξερευνητικές πτήσεις στον Αρη και την Αφροδίτη, τους γειτονικούς μας πλανήτες. Συζητώντας για αποστολή στον πλανήτη Αρη, εξηγεί ότι πρόκειται για υπερβολές. Ο ίδιος δεν θα ενέκρινε μία πτήση με ανθρώπινη αποστολή αν δεν προηγηθεί η ρομποτική.
Δεν θα ξεχάσει ποτέ το πρώτο του ταξίδι στο Διάστημα: «Θυμάμαι τη στιγμή που είδα τη Γη από το Διάστημα. Οσες φωτογραφίες και να δεις, όταν το αντικρίσεις με τα δικά σου μάτια είναι απερίγραπτο το συναίσθημα...». Βγαίνοντας απ' το διαστημόπλοιο, θυμάται ακόμα τα πρώτα του βήματα «με το σκάφανδρο και τη στολή να κολλάει στο δέρμα». Εζησε πέντε μήνες με έλλειψη βαρύτητας: «Οταν επέστρεψα δεν μπορούσα να περπατήσω φυσιολογικά. Πήγαινα προσεκτικά, σαν γέρος. Μετά από τρεις εβδομάδες κατάφερα να τρέξω. Χρειάσθηκαν τρεις μήνες για να επανέλθω».
Οσο για τη διατροφή στο Διάστημα, υποστηρίζει ότι το μενού είναι πλούσιο: «Κονσέρβες, αποξηραμένο κρέας, ειδικές τροφές. Υπέφερα μόνο από την ανάγκη να πιω ένα τσάι, έναν ελληνικό καφέ και ν' ακουμπήσω δίπλα μου το φλιτζάνι. Αλλά από την πείνα δεν υπέφερε κανένας αστροναύτης».
Με το χιούμορ που τον διακρίνει, προσθέτει ότι «κανένας αστροναύτης δεν χρειάσθηκε να πάρει μαζί του το διαβατήριό του. Μόνον όταν κάποιοι προσγειώθηκαν στην Αμερική...». Πάντως από το Διάστημα καταφέρνουν να ψηφίζουν και βεβαίως φορολογούνται και συμπεριλαμβάνονται στην απογραφή του πληθυσμού.
Ο Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης, κάλεσε τον ομογενή κοσμοναύτη για την απονομή τιμητικής διάκρισης, ως προσωπικότητα της ελληνικής διασποράς. Θύμισε ότι ο γιος της Ελένης Μικρούλας Γραμματικοπούλου Γιουρτσιχίνα γεννήθηκε στο Βατούμι της Γεωργίας, σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, απ' όπου αποφοίτησε με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα και εργάσθηκε στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος.
Εκτοτε εργάσθηκε στα διστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μερ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ, στην αποστολή STS 12, στην αποστολή 15 και την 24/25. Ηταν ο διοικητής της αποστολής των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ ΤΜΑ-09Μ και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την αποστολή 37, στο χειμώνα του '13.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου