Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Αρκαδία: Ανακάλυψαν μοναδικό υπαίθριο σφαγείο ελεφάντων ηλικίας 600.000 ετών

Αρκαδία: Ανακάλυψαν μοναδικό υπαίθριο σφαγείο ελεφάντων ηλικίας 600.000 ετών
Έτριβαν τα μάτια τους οι αρχαιολόγοι με το μοναδικό εύρημα που ανακάλυψαν στην Αρκαδία. Στο χώρο του λιγνιτωρυχείου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας εντοπίστηκε ένας
σκελετός ελέφαντα, καθώς και πλούσια ίχνη πανίδας όπως τρωκτικά, πτηνά, αμφίβια και ερπετά αλλά και χλωρίδας τεμάχια ξύλου και καρποί της Κατώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου.


Πρόκειται για την υπαίθρια αρχαιολογική θέση Μαραθούσα 1 όπου βρέθηκαν λίθινα τέχνεργα δίπλα σε οστά ελέφαντα και άλλων θηλαστικών, που χρονολογούνται προκαταρκτικά στα 300.000-600.000 έτη πριν από σήμερα.

Σύμφωνα με τα πρώτα ανασκαφικά δεδομένα, οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής κατασκεύασαν επί τόπου λίθινα τέχνεργα, κατάλληλα για την εκδορά και τον τεμαχισμό του ελέφαντα. Ίχνη κοπής από τα λίθινα εργαλεία εντοπίστηκαν σε αρκετά από τα οστά του ελέφαντα, γεγονός που δηλώνει ότι η Μαραθούσα 1 αποτελεί μία «θέση σφαγής».
Η Μαραθούσα 1 είναι η μοναδική υπαίθρια «θέση σφαγής» ελέφαντα γνωστή μέχρι σήμερα στα Βαλκάνια, και μία από τις αρχαιότερες αρχαιολογικές θέσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της απώτατης προϊστορίας της Ευρώπης.

Η ανασκαφή διενεργείται από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, υπό τη διεύθυνση της αρχαιολόγου δρ Ελένης Παναγοπούλου, με τη συμμετοχή της παλαιοανθρωπολόγου καθηγήτριας Κατερίνας Χαρβάτη και πλειάδας επιστημόνων συναφών ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου