Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Το ατμοσφαιρικό σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Δίας

Η μυθολογία λέει πως εκεί κατέφυγε η Ρέα για να γλιτώσει από τη μανία του Κρόνου


Ένα από τα πιο σημαντικά και διεθνώς γνωστά σπήλαια της Ελλάδας, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, είναι το Δικταίο Άντρο, το λεγόμενο Σπήλαιο του Δία, στην Κρήτη.

Ο πλούσιος διάκοσμός του, σταλακτίκτες, σταλαγμίτες και μια γραφική λίμνη, δημιουργεί απόκοσμη ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με την υγρασία και την ησυχία  δίνει στον επισκέπτη την ευκαιρία να θαυμάσει τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της φύσης.
Η συνεχής χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς, όπως εκτιμάται, αποτυπώνεται στα ευρήματα στον χώρο που είναι νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωικά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά.
Η έκταση του σπηλαίου είναι 2.200 τετραγωνικά μέτρα ενώ το μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1020 μέτρων, πάνω από το χωριό Ψυχρό, στο Λασίθι.

Η μυθολογία λέει πως φιλοξένησε στα σπλάχνα του τη Ρέα που κατέφυγε εκεί για να γλιτώσει από τη μανία του Κρόνου και να μπορέσει να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών.

Γνωρίζοντας πως ο Κρόνος είχε τον Ψηλορείτη ως δεύτερη κατοικία του, η Ρέα απέφυγε το βουνό αυτό και βρήκε καταφύγιο στην οροσειρά Δίκτη στην ανατολική Κρήτη.

Για να ξεγελάσει τον Κρόνο, που ένας χρησμός έλεγε πως θα σκοτωθεί από τον γιο του κι εκείνος για να το αποφύγει καταβρόχθιζε τα παιδιά του, αντί για βρέφος του έδωσε έναν βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Κι άφησε τον Δία στο σπήλαιο για να μεγαλώσει κρυφά από τον πατέρα του...

ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ ΔΙΚΤΑΙΟ ΑΝΤΡΟ ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑ ΚΡΗΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου