Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ταφικός κήπος στην Αίγυπτο 4000 ετών



Ένας «ταφικός κήπος» ηλικίας 4.000 ετών, ανακαλύφθηκε ακριβώς έξω από έναν τάφο της φαραωνικής εποχής, κοντά στο Λούξορ, στη νότια Αίγυπτο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν την ύπαρξη αυτών των μικρών «περιβολιών» που φυτεύονταν στην είσοδο των υπόγειων τάφων επειδή απεικονίζονται σε τοιχογραφίες και σε ανάγλυφα. Όμως είναι η πρώτη φορά που ένας τέτοιος κήπος έρχεται στο φως στην αρχαία πόλη των Θηβών, το σημερινό Λούξορ.
Ο κήπος είχε πιθανότατα συμβολική σημασία ή έπαιζε κάποιον ρόλο στις επικήδειες τελετές, εξήγησε ο Χοσέ Γκαλάν, ο επικεφαλής της ισπανικής αρχαιολογικής αποστολής που έκανε την ανακάλυψη στον τομέα του Ντράα Άμπου Νάγκα, κοντά στο Λούξορ. Ό,τι απέμεινε από τον κήπο αυτόν, που ήταν διαστάσεων 2x3 μέτρων και χωρισμένος σε μικρά τετράγωνα, βρέθηκε στην αυλή ενός τάφου της εποχής του Μέσου Βασιλείου (2030-1640 π.Χ.).
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μεταξύ άλλων τις ρίζες και τον κορμό ενός δενδρυλλίου ύψους 30 εκατοστών. Υπήρχε επίσης ένα δοχείο με χουρμάδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα, ενδεχομένως προσφορές προς τον νεκρό. Κατά πάσα πιθανότητα ο κήπος είχε διάφορα φυτά και λουλούδια, σύμφωνα με τον Μαχμούντ Αφίντι, τον υπεύθυνο του τμήματος αιγυπτιολογίας του υπουργείου Αρχαιοτήτων.

«Είναι ένας κήπος μοναδικός στο είδος του. Δεν είχε γίνει καμία τέτοια ανακάλυψη ποτέ μέχρι σήμερα στην αρχαία πόλη των Θηβών», υπογράμμισε.
Στην είσοδο του τάφου βρέθηκαν επίσης τρεις επιτύμβιες στήλες διακοσμημένες με διάφορες σκηνές που διατηρούσαν μέχρι σήμερα τα πολύ ζωηρά χρώματά τους: κεραμιδί, κίτρινο, γαλάζιο και μαύρο. Και οι τρεις χρονολογούνται από την εποχή της 13ης Δυναστείας.
Στα μέσα Απριλίου το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι στο Ντράα Άμπου Νάγκα είχαν βρεθεί οκτώ μούμιες, ξύλινες σαρκοφάγοι βαμμένες με έντονα χρώματα και σχεδόν χίλια ταφικά ειδώλια, όλα στον τάφο ενός δικαστή της 18ης Δυναστείας (1550-1295 π.Χ.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου