Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τρομακτική σύγκρουση αστεροειδούς στη Σελήνη με ταχύτητα 38000 μιλίων την ώρα (vid)


Ο Χοσέ Μαρία Μαντιέντο, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουέλβα, αποκάλυψε πως στις 11 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, συνετρίβη στο φεγγάρι ένας αστεροειδής με την τρομακτική ταχύτητα των 38000 μιλίων ανά ώρα ο οποίος ζύγιζε 400 κιλά πριν μετατραπεί σε ατμό, προκαλώντας την μεγαλύτερη έκρηξη που έχει καταγραφεί ποτέ στο δορυφόρο της Γης.
Περίεργο είναι το γεγονός πως τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν αυτόν τον μήνα από την Royal Astronomical Society (RAS).


Ο καθηγητής Mαντιέντο λειτουργούσε με δύο τηλεσκόπια όταν εντόπισε ένα φωτεινό σημείο σαν φλας ακριβώς μετά τις 8μμ πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Μάλιστα αυτή η λάμψη ήταν τόσο φωτεινή που έγινε ορατή και με γυμνό μάτι.
Ακολούθησαν οκτώ δευτερόλεπτα λυκόφωτος, το μεγαλύτερο και φωτεινότερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ από τη Σελήνη.
«Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι είχα δει ένα πολύ σπάνιο και απίστευτο γεγονός», είπε ο Madiedo στη RAS.
Ο αστεροειδής είχε διάμετρο μεταξύ 60 εκατοστών και 1,5 μέτρου .Η ένταση της πρόσκρουσης ήταν τόσο υψηλή, όπου ο αστεροειδής εξατμίστηκε σχεδόν αστραπιαία προκαλώντας αυτήν την έντονη λάμψη.
Η συγκεκριμένη έκρηξη αντιστοιχεί με μια έκρηξη 15 τόνων ΤΝΤ, 3 φορές περισσότερο απ' ότι ήταν το προηγούμενο καταμετρημένο ρεκόρ.
Η Γη προστατεύεται από τέτοιου είδους αστεροειδής με την ατμόσφαιρα, όμως η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Μαντιέντο, θεωρεί πως τέτοιου είδους πετρώματα μπορούν να χτυπήσουν τον πλανήτη μας 10 φορές συχνότερα απ' ότι πιστεύουμε.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου