Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Το τείχος των Αιγών


ΘΑΥΜΑΣΤΗ ΟΧΥΡΩΣΗ ΜΕ ΑΜΥΝΤΙΚΟΥΣ ΠΥΡΓΟΥΣ
ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΥΛΙΔΕΣ ΕΞΑΠΟΛΥΣΗΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ
ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΩΝ ΑΙΓΩΝ


Η αποκάλυψη του Τείχους των Αιγών

26-11- 2009 μ.Χ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
   Νέα, σημαντικά τμήματα του τείχους των αρχαίων Αιγών, έφερε στο φως η  Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Α.Π.Θ. υπό τον Αν. Καθηγητή Παναγιώτη Φάκλαρη και τους συνεργάτες του αρχαιολόγους δρ. Β. Σταματοπούλου, Ι. Ανδροβιτσανέα, Δ. Ισαακίδου και Τ. Κουτούκου, τους αρχιτέκτονες δρ Α. και Ά. Νακάση, την τοπογραφική ομάδα του Ι. Γκάτζιου, τους ασκούμενους Φοιτητές και κυρίως τους ίδιους τους σκαπανείς κατοίκους της Βεργίνας!


  
ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΩΖΟΜΕΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
   Πρόκειται για ένα από τα πλέον αξιόλογα τμήματα του τείχους της αρχαίας μακεδονικής μας πόλης, που βρίσκεται στο ΒΑ τμήμα του οχυρωματικού περιβόλου, στον ιδιόκτητο αγρό Μπέλα.
   Το τείχος αποκαλύπτεται διατηρημένο σε εξαιρετική κατάσταση και σημαντικό ύψος έως 1,90 μ.! Πρόκειται μάλιστα για το καλύτερο μέχρι τώρα σωζόμενο τείχος της Μακεδονίας, που οφείλει την καλή του κατάσταση στις πολύ μεγάλες επιχώσεις ενός χειμάρρου, που το προστάτευσαν από την φθορά!


ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Ημικυκλικός Πύργος του Μακεδονικού Τείχους των Αρχαίων Αιγών

   Το τείχος αυτό των Αιγών, ήταν κατασκευασμένο για την αντιμετώπιση πολεμικών μηχανών, όπως μαρτυρούν σαφώς τα μεταπύργιά του, που φθάνουν το εντυπωσιακό πάχος των 2,80 μ., αλλά και οι ενισχύσεις του κατά διαστήματα από στιβαρούς ορθογώνιους και ημικυκλικούς πύργους! Η άνοδος στους πύργους και τις επάλξεις γινόταν με χτιστές κλίμακες, πέντε από τις οποίες έχουν ήδη ερευνηθεί.
   Δίπλα σε πύργους, καλυμμένες από την ημικυκλική προβολή τους, βρέθηκαν πυλίδες που χρησίμευαν για εξόδους αιφνιδιασμού του εχθρού!
   Σε όλο το αποκαλυφθέν τμήμα του τείχους, διαπιστώθηκε πάντως η ενσωμάτωση στην κατασκευή του, οικοδομικού υλικού σε δεύτερη χρήση, προερχόμενου από άγνωστα, κατεστραμμένα δημόσια κτίρια της πόλης.


   Από το πλίνθινο αυτό τείχος, σώζεται η λίθινη υποδομή του, δομημένη κατά το έμπλεκτον σύστημα, με μέτωπα από αδρά δουλεμένους ασβεστόλιθους ή πώρινους γωνιόλιθους και γέμισμα με αδούλευτες ντόπιες πέτρες.
   Στα μέτωπα έχει χρησιμοποιηθεί ακανόνιστο σύστημα τοιχοδομίας, με ευρύτερη χρήση μεγάλων εγγώνιων πωρολίθων στο εξωτερικό μέτωπο και κυρίως στους πύργους και τις πύλες, ενώ στο εσωτερικό κυριαρχούν οι μικρότερες ντόπιες πέτρες.


ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ
   Όλα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του τείχους, αλλά και τα ανασκαφικά στοιχεία, με στρωματογραφημένο το σύνολο του αποκαλυφθέντος τμήματος του περιβόλου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κατασκευή του ανάγεται στα χρόνια της βασιλείας του Κασσάνδρου, και συγκεκριμένα μετά τις αρχές του 3ου αι. π.Χ., εποχή κατά την οποία η Μακεδονία γνωρίζει μια ταραχώδη περίοδο, εμφύλιων συγκρούσεων και εξωγενών επεμβάσεων. Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι ο Κάσσανδρος με τον αδελφό του Ιόλλα κατηγορήθηκαν ότι δηλητηρίασαν τον Αλέξανδρο για να σώσουν τον πατέρα τους Αντίπατρο, που εκτελούσε χρέη «Αντιβασιλέα» στη Μακεδονία, όταν διατάχθηκε η αντικατάστασή του από το γιο του Φιλίππου…
   Στα χρόνια εκείνα, η γεωγραφική θέση των Αιγών, πάνω στον αμαξιτό δρόμο που οδηγούσε από τα λιμάνια της Πύδνας και της Μεθώνης προς την Άνω Μακεδονία, καθιστούσε απαραίτητη την οχύρωσή της για την εξασφάλιση και τον έλεγχο της σημαντικής αυτής διάβασης.
   Στις ανασκαφές βρέθηκε μάλιστα ανάμεσα στα άλλα και ένα νόμισμα του «ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ» όπως γράφει στα ελληνικά και στο οποίο απεικονίζεται ο Ηρακλής με τη λεοντή! (εικόνα)

   Πέρα από την αποκάλυψη του σπουδαίου αυτού μνημείου, ένα πλήθος, ποικίλων κινητών ευρημάτων συμπληρώνει την εικόνα της ζωής του οικισμού, κυρίως κατά το 2ο και 1ο αι. π.Χ. Ιδιαιτέρως αξιόλογο εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου αποτελεί μεγάλο σύνολο απανθρακωμένων σπόρων από όσπρια, δημητριακά και κουκούτσια ελιάς, από τροφικά κατάλοιπα της εποχής αυτής.

  
ΘΑ ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
   Το αρχαίο Μακεδονικό Οχυρό των Αιγών, που έφερε στο φως η ανασκαφική έρευνα του ΑΠΘ, έχει εκτός από το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και τεράστιες δυνατότητες ανάδειξης και επισκεψιμότητας, που θα κορυφώσουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, δίνοντας μια βεβαία υπόσχεση: οι εκπλήξεις της Βεργίνας δεν τελειώνουν εδώ…Όπως δεν τελειώνουν οι αποδείξεις της ελληνικότητας της Μακεδονίας και των Μακεδόνων!
   Κάθε αρχαία πέτρα άλλωστε που έρχεται στο φως στη Μακεδονία, ενισχύει ακόμη περισσότερο το ανίκητο τείχος του «ΟΧΙ» στις άθλιες «σύνθετες ονομασίες» και το ξεπούλημα του ιερού ονόματος των Μακεδόνων!
   Η πολιτική γελοιοποιείται! Η Ιστορία και η αλήθεια θριαμβεύει!
.www.NOIAZOMAI.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου