ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Αρχόντισσες, ιέρειες, μάγισσες θα «αφηγηθούν» την ιστορία τους στην
έκθεση για τον ρόλο των γυναικών από τον 10ο αι. π.Χ. έως την αρχαϊκή
περίοδο
Πολύκλαυστες, πολύχρυσες, πολυαγαπημένες. Μάρτυρες όχι
μονάχα της εποχής τους, αλλά και της δύναμης των γυναικών σε εκείνους
τους μακρινούς αιώνες.Οι «Πριγκίπισσες της Μεσογείου» θα αφηγηθούν την ιστορία τους και την ιστορία των καιρών τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν ήδη την έκθεση αυτή που θα τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Εχει, μάλιστα, υποβληθεί αίτημα ώστε να τεθεί υπό την αιγίδα και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και της Κυπριακής.
Ο πλήρης τίτλος της έκθεσης είναι: «Πριγκίπισσες της Μεσογείου στην αυγή της Ιστορίας: Ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου».
Υλοποιείται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΤ και τη Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Περιλαμβάνει 354 εκθέματα από κρατικά μουσεία (για τα οποία το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά) και άλλα, από πολλά μουσεία του εξωτερικού. Αλλωστε, ο κ. Σταμπολίδης «έχει πρόσωπο» στο εξωτερικό -όπως και στο εσωτερικό- και πάντοτε έχει εντυπωσιακά όσο και ουσιαστικά αποτελέσματα στους δανεισμούς αρχαιοτήτων για εκθέσεις.
Ο στόχος
Στόχος της τωρινής έκθεσης είναι «να δοθεί η μεσογειακή διάσταση του ρόλου των γυναικών στην αυγή της Ιστορίας, δηλαδή από τον 10ο αιώνα π.Χ. έως την αρχαϊκή περίοδο (6ος αιώνας π.Χ.), θα παρουσιαστούν είκοσι ένα σύνολα από ταφές γυναικών από την Ελλάδα (Αττική, Μακεδονία, Εύβοια, Κρήτη), την Κύπρο, τη Νότια Ιταλία και την Ετρουρία.
Αρχόντισσες ή πριγκίπισσες, ιέρειες ή θεραπεύτριες και μάγισσες, γυναίκες με γνώση που για λόγους επιγαμίας ή άλλους ταξίδεψαν από τη μια περιοχή σε μια άλλη, ή εάν ήταν ντόπιες παρέλαβαν και υιοθέτησαν πολιτισμικά στοιχεία άλλων κοινωνιών, είναι αυτές οι οποίες εξετάζει πολλαπλώς η έκθεση με τον παραπάνω τίτλο.
«Το ζητούμενο αυτής της προσπάθειας είναι η πραγματική, χειροπιαστή διάσταση μέσα από συγκεκριμένα σύνολα ταφών, όπου πρωταγωνιστούν συγκεκριμένες νεκρές. Επομένως, το ανθρώπινο στοιχείο είναι καθοριστικό (δεν έχει να κάνει δηλαδή με μυθικές ή άλλες μορφές). Ετσι δίνεται η ευκαιρία να συζητηθούν ερμηνευτικά ζητήματα και προσεγγίσεις του γυναικείου ρόλου στις κοινωνίες της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου», σημείωσε η διευθύντρια Μαρία Λαγογιάννη παρουσιάζοντας το θέμα στο ΚΑΣ.
ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ
Χρυσά κοσμήματα από τις Αιγές (η ταφή της Δέσποινας των Αιγών) από την Ελεύθερνα (όπου και η προσωπική ανασκαφή του κ. Σταμπολίδη) και άλλα μέρη συναντούν τα υπέροχα αγγεία από ταφή στον Κεραμεικό και τα χάλκινα ειδώλια από άλλες ταφές. Με τα θαυμαστά εκθέματα θα παρουσιάζεται ένας κόσμος μαγικός, τρυφερός, αλλά και δυνατός, γεμάτος μυστικά που σιγά σιγά θα φανερώνονται στον επισκέπτη. Θα αποκαλύπτεται η πραγματική θέση των γυναικών κατά τη διάρκεια αιώνων που θεωρούνται «σκοτεινοί», έχουν όμως αφήσει ανάγλυφα τα ίχνη τους. Αυτά τα ίχνη ανακαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη και με αυτά προσπαθεί να ερμηνεύσει το παρελθόν, όπως και να προσελκύσει το κοινό μέσα από ευφάνταστες, καλά μελετημένες και άριστα προετοιμασμένες εκθέσεις σαν του Κυκλαδικού Μουσείου.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου